Osakekirjat kadoksissa.

Tiedätkö missä osakekirjasi ovat?  Niin paljon on tapahtunut pankkikonttoreiden lopetuksia ja yhteen sulautumisia, että päätin soittaa pankkiin ja kysyä missä osakekirjat ovat? Sain vastaukseksi "siellä mihin lopetettu konttori on muuttanut".
Miksi ihmeessä pankit eivät tiedota asiakkailleen, minne ne siirtävät asiakkaidensa tärkeitä asiakirjoja?  Virkailija kertoi asiakirjojen sijainnin löytyvän henkilötunnuksella.  Niinpä niin, varmaan näin onkin, mutta pitäisihän asiakkaalla olla itsellään tieto asiasta.  Hyvään asiakaspalveluun kuuluu pitää huolta asiakkaasta.  Ei ole paljon vaadittu, että osakekirjoijen sijainnista lähetetään asiakaskirje, joka samalla on kuittaus asiakirjojen säilyttäjältä, että kaikki on tallessa ja missä.

Asuntokauppaa tehdessäsi ostat osakkeita, joiden todisteena on osakekirja.  Ostamasi osakkeet oikeuttavat Sinua hallitsemaan osakkeiden mukaista huoneistoa.
Käytetyn asunnon hallintaan oikeuttavat osakekirjat ovat useimmiten mukana  kaupan tekohetkellä ja siirtyvät myyjältä ostajalle samalla, kun kauppahinta vaihtaa omistajaa.

Rakenteilla ostetun uuden asunnon osakekirjat luovuttaa asuntoyhtiön RS-pankki, kun asuntoyhtiön hallinnon luovutuskokous on pidetty. Jos uuden asunnon ostoon on käytetty lainaa ja sen vakuutena uuden asunnon osakkeita, siirtyy uuden asunnon osakekirja RS-pankilta suoraan asunnon ostajan lainapankille, osakkeita vastaan otetun lainan vakuudeksi.
Jos lainaa ei ole otettu uusia osakkeita vastaan, saa ostaja noutaa osakekirjansa RS-pakkista hallinnon luovutuskokouksen jälkeen, kun pankki on ilmoittanut niiden noutamisen olevan mahdollista.

Näinkin voi käydä.
Taksiautoilija osti autotallin hallintaan oikeuttavat osakkeet rakenteilla olevasta talosta.  Autotalli valmistui ja autoilija ryhtyi tyytyväisenä käyttämään sitä.  Hallinnonluovutus tapahtui autoilijan lainkaan sitä huomioimatta.
Lähes viidentoistavuoden jälkeen autoilija soitti rakennusliikkeen asuntomyyntiin tiedustellen osakekirjaansa, kun oli myymässä sitä edelleen.  Autoilijalle esitin yhden kysymyksen:  Käytitkö lainaa tallin ostamiseen? 
Koska lainaa ei käytetty - pyysin autoilijaa ottamaan yhteyttä asuntoyhtiön RS-pankkiin. Osakekirja oli, kuin olikin siellä - autoilija nouti sen itselleen ja muisti minua kauniilla kukkakimpulla.