Miten asuntoyhtiöiden nimet syntyvät?

Silmiini osui toimittajan kolumni, jossa hän aprikoi uusien asunto-osakeyhtiöiden nimiä ja nimeämistä.
Satoja taloyhtiöitä nimenneenä voi kertoa, että tämä asia on aina kiinnostanut myös uuden asunnon kodikseen ostavia asiakkaita.
Pari kymmentä vuotta sitten asuntoyhtiön nimi muodostui useimmiten katuosoitteen mukaan, tyyliin Asunto Oy Kuusitie 3.  Saman kadun varrella saattaa olla yhtiöitä, joiden nimet erottuivat vain katunumerolla toisistaan. Nykyisin yhtiön nimessä on mainittava kaupunki, jossa yhtiö sijaitsee, pelkällä kadun nimellä ja numerolla nimeä ei saa rekisteröityä.

Nimi on hyvä erottumiskeino asuntomarkkinoilla.

Rakennusliikemaailmassa yhtiöiden nimien tuottaminen kuuluu asuntoalueen tai taloyhtiön mielikuvan muokkaamiseen. "Ristimänimeen" liittyy lähes poikkeuksetta joku tarina. Tämän tarinan asunnon ostajat ovat halukkaita kuulemaan. Siitä myyjä saa hyvän avauksen kauppaneuvottelulle.

Aikojen saatossa nimiä on etsitty ja otettu käyttöön, elän- ja kasvikunnasta, musiikista, elokuvista, alueen nimistöstä, historiasta, aikaisemmin alueella asuneista nimihenkilöistä jne. Aina se ole ollut ihan helppoa. Nimiä on jo niin paljon rekisteröitynä, että uutta rekisteröitäessä vaihtoehtoja on oltava takataskussa.

Oulunkylässä Satulasepäntiellä on Asunto Oy Appaloosa  = lämminverinen täplikäs ratsuhevosrotu. Nuottaniemessä meren rannalla ovat Asunto Oy Espoon Auriga ja Scalare = akvaariokalojen heimonimiä.

Eläin- ja kasvikunnasta ovat syntyneet mm. Kiurunlaulu, Kevätsilmu, Kultasiipi, Leivonpesä, Lumikukka, Norppaluoto, Pajupilli ja Tuohitorvi sekä Piispanlilja, Santelipuu, Akaasia, Gerbera ja Gardenia.

Sinebrychoff-kortteli, viereisen vanhan opperatalon innoittamana nimettiin, Asunto Oy Helsingin Aaria, Duetto, Serenadi ja Sonaatti nimisiksi.

Espoon Niittymaalla on pähkinöitä; Pistaasi, Pecan ja Hassel sekä Manteli nimisinä asuntoyhtiöinä.
Kartanonkoskelta mm. lasten kirjoistakin tutut; Asunto Oy Backaksen Eemeli, Joonatan, Iida ja Ritarla.

Sipoossa Nikkilän entisellä sairaala-alueella vanhat uljaat -peruskorjatut jugendrakennukset muodostavat taloyhtiöitä, joilla on linnamaiset nimet; Lönnborg, Ekborg, Pisaborg ja Eriksborg. Onpa siellä viinikellari- yhdistyskin NiVino -nimeltään.

Asuntoyhtiön nimillä on merkitystä alueen tunnelman, statuksen, maineen ja identiteetin luomisessa.
Siksi rakennusliikkeet miettivät tarkkaan, millaisen nimen "lapsilleen" antavat.
Espoossa Asunto Oy Pilvilaiva ja Sinitaivas korkealla mäellä - taivaanrannassa - herättävät huomion mielenkiintoisilla muodoillaan ja väreillään, näihin nimiiin ja tunnelmiin on mukava lopettaa.

TAKAISIN